Verenigingen van eigenaren in geldnood

OOSTERHOUT - De economische crisis laat diepe sporen na in appartementencomplexen. Verenigingen van Eigenaren (VvE's) kampen met een sterk toenemend aantal appartementbezitters met een grote betalingsachterstand. Dat zorgt voor achterstallig onderhoud aan en een slechte sfeer in het gebouw.

Dat blijkt volgens VvE Belang, een belangenorganisatie voor appartementseigenaren uit een enquête onder duizend VvE's in Nederland. "Over de afgelopen 3, 4 jaar is het aantal wanbetalers met 30 tot 40 procent toegenomen", zegt Kees Oomen van VvE Belang uit Oosterhout. Het gaat daarbij voornamelijk om mensen die werkloos zijn geworden of 2 hypotheken hebben omdat ze een ander huis niet verkocht krijgen. Zij kunnen de verplichte afdracht (vaak rond de 150 euro per maand) aan de vereniging dan niet meer opbrengen.

Een kwart van alle verenigingen kampt met leden die niet betalen, blijkt uit de enquête. Het gaat daarbij gemiddeld om vier mensen per gebouw, met een gezamenlijke achterstand van gemiddeld 5200 euro. Bij grote complexen kan dat bedrag een stuk verder oplopen.

De andere eigenaren in het complex zijn de dupe, stelt Oomen. "Incasso wordt door de crisis steeds moeilijker en dan komt het inkomen van de vereniging in de knel. Groot onderhoud, zoals schilderwerk, wordt uitgesteld en dat is slecht voor het gebouw."

Sfeer
Ook komt het de sfeer in het complex niet ten goede. Veel bestuursleden van een VvE vinden het lastig om hun medebewoners op hun betalingsachterstand aan te spreken. "Maar ook al zijn het je buren, zit er strak op. Verstuur bij een achterstand van twee maanden een aanmaning." Een te grote achterstand kan ook tot gedwongen verkoop van het appartement leiden. Bij 25 procent van alle appartementen die de afgelopen 2 jaar in Nederland door de bank werd verkocht, gebeurde dat op initiatief van de VvE.

De verenigingen kampen ook met leegstand door overlijden van bewoners. De woningen staan dan vaak lange tijd leeg, waardoor de vereniging ook inkomsten misloopt. Er zijn in Nederland ruim 100.000 VvE's, 40 procent daarvan bestaat uit complexen met 2 appartementen, 35 procent heeft er tussen de 2 en 9.

Lees het hele verhaal van Cyril Rosman maandag in de krant.

Bron: BrabantsDagblad - http://www.bd.nl/algemeen/.../1.4121497

Neem contact op met Ibotec

Bosscheweg 135
5282 WV Boxtel
Routebeschrijving

T. 0411 - 686 136
F. 0411 - 675 663
E. ibotec@ibotec.nl