Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen.
Ja, de appartementseigenaren besluiten met een meerderheid van stemmen in de vergadering van eigenaars de hoogte van de te betalen bijdrage. Elke eigenaar dient zich aan het afgesproken bedrag te houden. Indien je verzuimt te betalen, is de VvE gerechtigd deze kosten bij jou te incasseren.
Nee, zodra je een woning koopt in een appartementencomplex, wordt je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren. Dit lidmaatschap is niet opzegbaar, maar wordt beëindigd bij verkoop van het appartement na overdracht bij de notaris.
Nee, je hebt als appartementseigenaar jouw aandeel in het reservefonds van de VvE betaald, dit aandeel is ten behoeve van de VvE.
Dit is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Deze vindt u terug in de splitsingsakte en/of het Modelreglement (wat voor de VvE van toepassing is). Bij verhuur dienen de eigenaar en huurder voorafgaande aan de verhuur een gebruikersverklaring in te vullen en te ondertekenen en vervolgens aan ons terug te mailen. Wij slaan deze gegevens op en sturen het ter informatie door naar het bestuur.
Als de VvE een contract heeft afgesloten dat eigenaren en bestuur mee kunnen kijken (‘meekijk VvE’) in ons systeem heeft u van ons inloggegevens ontvangen. Daarmee logt u in en bekijkt u zelf gegevens en download informatie. Betreft het geen ‘meekijk VvE’, dan kunt u de stukken opvragen via het digitaal loket van de website. U ontvangt de stukken dan spoedig.
Als een VvE een contract heeft met de firma RRS Rioolreinigingsservice kunt u hen direct hierover benaderen via telefoonnummer: 073-6394010. Als de VvE geen ontstoppingscontract heeft bij RRS, dan belt u zelf een andere partij.
Ibotec biedt eigenaren de mogelijkheid aan om een automatisch incasso af te geven voor het betalen van de VvE servicekosten door middel van een incasso-machtigingsformulier. Klik hieronder voor het doorgeven van een incassomachtiging.
De opstalverzekering dekt onder voorwaarde onder andere de schade die door brand, storm of inbraak ontstaat aan het gebouw. Ook waterschade is verzekerd. Het opsporen en herstellen van de schade veroorzaakt door een kapotte waterleiding valt bijvoorbeeld ook onder de dekking.
Een meerjarenonderhoudsplan is een financiële vooruitblik over soms 30 jaar. Het is een overzicht voor het uitvoeren van groot onderhoud en opgenomen is wat wordt gedaan, tegen welke kosten en volgens welke cyclus. Een MJOP is de basis voor de dotatie (spaarbedrag voor groot onderhoud). Hiermee kan de VvE ruim op tijd inspelen op te verwachten kosten en onnodig hoge kosten door achterstallig onderhoud wordt voorkomen. Een VvE is verplicht te sparen/reserveren voor groot onderhoud. Dat kan op basis van;
Volgens de wet is een minimale jaarlijkse reservering voor het reservefonds verplicht. Uiterlijk op 1 januari 2021 moet de VvE het reservefonds op orde hebben.